Peer Strande udstiller udvalgte billeder.

Den 22 marts 2009 fyldte Peer Strande 70 år og har i den anledning fulgt opfordringen om at udstille udvalgte billeder på vingalleriet.com i Vestergade i København

Drømmen Peer Strande er menneskekender og han fortæller i sine billeder om hverdagsmenneskers liv fanget i et øjebliks stemning og fortæller os, hvad der ser ud til at ske. I de mange rene farver, fremstilles med kraftige penselsstrøg en indledning til en historie, som ikke lige fortælles på én gang. Man må i dialog med billedet for at få hele historien og får historien bid for bid. Sådan nærmest jysk lune omsat til billedkunst.

Èn ting skal ses og diskuteres fra mange vinkler, før den endelig finder et eget leje, dog ikke sådan at forstå, at fortællingen så er færdig. Næ, der skal kunne brygges videre på den. De mange farver opleves som elementer, der bakker fortællingen op. Selve scenen, tror jeg, man kan kalde den, er fuldt oplyst.

Ofte er figuernes ansigter helt forvrængede, nærmest kun en forlængelse af figurens krop. Måske er der netop er et øje eller en mund. Hvem kan også lige sige præcis, hvordan folk ser ud, når man er meget mere optaget af, hvad der foregår imellem dem. Alligevel er der tilføjet figuerne et kropssprog, som er let genkendeligt.

I disse billeder bliver det tydeligt, hvor megen kommunikation, der faktisk er nonverbal. I billedet “Drømmen” ser man et par foran noget, der godt kunne være en danserestaurant, og man aner en nobel herre, der galant hjælper en undseligt, forelsket kvinde frakken på. Jo, der er nok at drømme om.

Ikke alle billeder bærer titel. Det gør ikke billedet mindre fortællende. Måske tværtimod. Her er et billede med to figurer, som kunne være et ægtepar. Han ser lidt ydmyg ud og får ellers læst og påskrevet af konen. Hvad mon han har lavet for at gøre sig fortjent til den? Øjeblikket fanger i forbifarten på vej hen ad gaden, i en avisartikel, hørt bag hækken.

Peer Strande debuterede i 1962 på Kunstnernes Påskeudstilling. Han har siden udstillet på en lang række af gruppe og separatudstillinger i indland og udland. Peer Strande har udstillet mange steder i Europa, men også så langt væk som Japan og New Zealand.

Peer Strande er medlem af kunstsammenslutningen Ovalen, BFK og Kunstnersamfundet og har et mangeårigt virke som lærer på Nordjyllands Kunstskole bag sig.

Af Mia Kobbernagel